Arxiu de desembre, 2014

Retrato d’Eduard Coll, 1844. AFB. Autor desconocido

El Arxiu Fotogràfic de Barcelona presenta la exposición «El daguerrotipo. El inicio de la fotografía», con el fin de rememorar los 175 años de la llegada de la primera técnica fotográfica a la ciudad y presentar la colección municipal de daguerrotipos. La exposición constituye, además, una oportunidad para mostrar las herramientas y el utillaje que se utilizaban en su realización, con la presentación de la primera cámara que llegó a Barcelona y del laboratorio de daguerrotipia de la familia Blanxart de Sant Joan de les Abadesses, conservado en el Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Para completar la presentación del procedimiento inventado por Daguerre, se ha realizado en época actual, con la técnica del daguerrotipo, una nueva fotografía del Pla de Palau, donde se tomó, el 10 de noviembre de 1839, la primera fotografía de la ciudad y del Estado español.

Fecha: del 13 de noviembre de 2014 al 28 de febrero de 2015

Horario: de 10 a 19 h de lunes a sábado. Festivos cerrado

Entrada libre

Comments Sense comentaris »

Sin título

La data més antiga que coneixem de la fira correspon a l´any 1786. Aquesta data és ben concreta i no dóna lloc a dubtes, tant de la celebració de la fira com de la seva importància, ja que dues fonts ben versemblants ens en deixen constància. La primera la trobem en la ploma de Rafael Amat, escriptor català del s.XVIII (1746-1818), conegut amb el sobrenom de Baró de Maldà, i a on en una crònica del seu dietari de 60 volums que duu el títol de “ Calaix de sastre “ hi diu: “ Dia 13 de desembre, Santa Llúcia Verge i Màrtir. Hi hagué festa dins de la Catedral, en la capella i altar a on s´hi venera la imatge de sta. Llúcia, amb alguna relíquia; i fora els claustres, amb fira al davant en son carrer, moltes casetes de pessebre (…), figures de barro i cartó primoroses, imatges de Sants i pastors, bous i mules i altres bèsties…, que porten prou empentes de gent en tal carrer, (…). I dintre de la Seu per oir missa de gent i encomanar-se a la gloriosa Santa per a que los conservi la vista i la claredat.”

La segona font, ens arriba del gran folklorista i autor del costumari català Joan Amades (1890-1959) que confirma l´any 1786, com la data coneguda més antiga i fidedigne.

Ni les calamitats, com la terrible epidèmia de febre groga que va patir la ciutat de Barcelona l´any 1860, van impedir-ne la celebració. Joan Amades parla de Santa Llúcia com la patrona de les modistes, sastres i de tots aquells qui treballen en l´art de l’agulla, així com també dels cecs; és per això que se la coneix popularment com “l´advocada de la vista”.

També se´ns diu que la Fira de Sta. Llúcia era coneguda com “la fira de les noies”, perquè es creia que a l´anar-hi moltes fadrines, era un bon lloc per concertar casaments. Les noies de la rodalia anaven acompanyades de la seva mare, ben vestides i enjoiades, per a veure si trobaven pretendent.

Comments Sense comentaris »

El Museu d’Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC) inaugura a Barcelona “Totes les coses del món”, del fotògraf Ricky Dávila

Data
09-10-2014
Categoria
Notícia corporativa
Tema
  • MAC

La mostra recull una selecció de 46 fotografies en blanc i negre amb forts contrastos, de les quals sis són poemes fotografiats.

  • L’exposició es podrà visitar a la sala d’exposicions de la seu de Gas Natural Fenosa a Barcelona (plaça del Gas, 1) fins al 6 de març de 2015.

El Museu d’Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC) ha inaugurat avui, a Barcelona, l’exposició “Totes les coses del món”, del fotògraf Ricky Dávila (Bilbao, 1964). L’exposició es podrà visitar a la sala d’exposicions de la seu de Gas Natural Fenosa a Barcelona (plaça del Gas, 1) fins al proper 6 de març de 2015. L’acte d’inauguració ha disposat de la participació de la directora del MAC, Carmen Fernández Rivera, i del mateix artista, Ricky Dávila.

A cavall entre la fotografia i la poesia, l’artista proposa un projecte particular de descens i introspecció personal dut a terme entre els anys 2010 i 2013. “Totes les coses del món” està plantejat com un treball fotogràfic en el qual l’autor combina el seu imaginari visual amb la seva poesia escrita al llarg d’una cuidada selecció de 46 fotografies, de les quals sis són poemes fotografiats. El projecte complet consta de 88 imatges, entre les quals l’autor ha fet una selecció per a aquesta exposició a Barcelona, i el projecte expositiu s’ha completat amb un llibre editat per a l’ocasió.

El títol de l’exposició evoca el descobriment de l’escenari propi (els éssers estimats, la família, la memòria…) com a mesura del cosmos. Flueix, a més, una idea subscrita per l’autor: “El temps, molinet infatigable, redueix tot record al miratge d’una mera il·lusió”.

Més en sintonia amb la metàfora i la poesia que amb els cànons editorials, l’exposició consagra l’autor com a poeta visual a la recerca d’ànimes, rostres, emocions i històries captivadores. Amb unes fotografies dotades d’una extraordinària força visual, “Totes les coses del món” torna a donar fe d’una de les màximes de Ricky Dávila, segons la qual les imatges han de fer somiar i despertar curiositats.

Gas Natural Fenosa vol donar suport i potenciar l’extensa activitat del seu Museu d’Art Contemporani tant a Galícia, seu d’aquest espai expositiu, com allà on la companyia desenvolupa la seva activitat empresarial a Espanya i al món. Es tracta d’exportar l’ampli ventall d’opcions expositives que ofereix anualment el Museu i permetre que les obres exposades puguin ser contemplades per públics diversos.

Durant els mesos que duri la mostra de Ricky Dávila a Barcelona, com ja va fer en les anteriors exposicions, el Museu oferirà visites comentades per a grups i persones que individualment ho sol·licitin, i engegarà un singular programa de participació social i educativa a través de l’art contemporani, en relació amb l’obra d’aquest artista basc, adreçat a educadors, escoles i persones amb diversitat funcional.

Un artista vinculat al món de l’arquitectura

Ricky Dávila (Bilbao, 1964) és llicenciat en Biologia a la Universitat del País Basc, però aviat la fotografia es va revelar com la seva autèntica vocació. Es va graduar al prestigiós International Center of Photography de Nova York, el 1990, i al llarg d’una dècada va conrear el terreny del reportatge, amb treballs publicats a escala nacional i internacional.

Entre 1991 i 2000, va treballar per al diari El Sol, va col·laborar amb El País Semanal, va ser editor gràfic de la revista EGM i membre de la desapareguda agència Cover.
D’entre els guardons més significatius amb què ha estat distingit el seu treball, en destaquen el Fotopres, II World Press Photo i Ortega y Gasset. Actualment, compagina la seva feina personal amb la direcció del Centre de Fotografia Contemporània de Bilbao.

Ricky Dávila és autor dels llibres de fotografia Ricky Dávila, Nubes de un cielo que no cambia i Ibérica, Alakrana, Manila y Retratos. En paral·lel, el seu treball ha donat peu a una vintena d’exposicions individuals entre les quals figuren “Ibèrica”, “Manila”, “Núvols d’un cel que no canvia”, “Els objectes perduts”, “Lux Dubia”, “No vodka on the Moon”, “Retrats” i “Ricky Dávila”.

L’amor, la mort, l’amistat i el pas del temps són alguns dels principals temes als quals recorre l’artista, que fuig dels dictats del mercat.

El Museu d’Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC)

El Museu d’Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC) és un centre multidisciplinari de cultura contemporània, un espai dinàmic, flexible i obert, que combina l’activitat expositiva amb la integració i participació ciutadana, a fi d’estimular la creació artística dins de tots els àmbits culturals.

Al llarg dels darrers anys, el MAC s’ha consolidat no només com a seu expositiva, sinó també com a lloc de trobada per a artistes, aficionats i públic, i ofereix un ampli programa d’activitats culturals, educatives, socials i artístiques que inclouen exposicions temporals, cicles de conferències, tallers per a escolars i per a professionals. Destaca també l’àmplia activitat del museu en el camp de l’acció social, amb un singular programa de participació social a través de l’art contemporani adreçat a persones amb discapacitat.

Gas Natural Fenosa disposa d’un museu d’art contemporani amb projecció nacional i internacional i amb una oferta d’activitats variada, suggeridora i de qualitat. El MAC vol ser l’expressió del compromís que manté la multinacional energètica amb la societat, en àrees d’educació, joventut, benestar social, art, cultura i recerca, més enllà de la seva activitat empresarial. En aquest sentit, el MAC és, a més, element diferenciador i generador d’identitat per a la companyia.

 

 

Barcelona, 9 d’octubre de 2014

Comments Sense comentaris »

El Goethe-Institut de Barcelona se traslada. Después de 15 años en el barrio de Sant Antoni, la institución alemana se muda en medio del Eixample: en la calle Roger de Flor, muy cerca de la Sagrada Família. La nueva sede, con unas infraestructuras más modernas, permite a la casa de la cultura alemana adaptarse a las necesidades de los nuevos tiempos. Así pues, y para celebrarlo, durante el 31 de octubre se ha organizado una jornada de puertas abiertas repleta de música, poesía, gastronomía y performances. También de arte: con la inauguración de la sede también se inicia la primera muestra del nuevo centro, Goethe Diálogos. Comisariada por Robert Punkenhofer, la muestra reúne 28 artistas nacionales e internacionales, entre los que encontramos nombres de la talla del fotógrafo Joan Fontcuberta, Antoni Muntadas, Anna Dot, Joseph Kosuth o Matías Krahn. El eje de la exposición, de hecho, son los temas vertebradores de la obra de Johann Wolfgang Goethe: hay grandes cuestiones como el amor, la naturaleza, la política o el lenguaje. 182 años después de la muerte del autor de Werther, los artistas ofrecen un análisis crítico, contemporáneo y artístico del escritor alemán. 

Con más de 15 años de existencia, el Instituto Goethe tiene los objetivos de dar a conocer la cultura alemana en Barcelona, cooperar con agentes culturales locales y fortalecer los vínculos entre Cataluña y Alemania. 

La exposición Goethe Diálogos se puede ver del 31 de octubre al 12 de diciembre en la nueva sede del Goethe-Institut. La entrada es libre. La jornada de puertas abiertas se hace el día 31 de octubre a partir de las 17 h, se puede consultar el programa de actividades en este enlace.

Etiquetas:

Comments Sense comentaris »

Política de cookies

Aquest lloc web utiliza cookies perquè gaudeixis d'una millor experiència d'usuari. Més informació

ACEPTAR
Aviso de cookies