Arxiu de juny, 2014

Dissabte 5 de juliol a les 11:00 h al CSLC

Projectes presentats: Ricardo Cases “Paloma a l’aire” (Photovision / Schaden / Dewi Lewis Publishing 2011) Aquest llibre de Ricardo Cases figura entre els més reconeguts a nivell internacional. L’autor ens mostra des de la ironia un tema allunyat de l’actualitat com la pràctica de la columbofília esportiva en el Llevant espanyol.

Cristina De Middel “Party” (RM Verlag 2013) Després de l’èxit espectacular de “The Afronauts”, “Party” és l’últim projecte de Cristina De Middel, un fotollibre construït sobre la base del petit Llibre Vermell de Mao. És un llibre de cites “noves” i un esperit lliure que d’alguna manera ens mostra el que Xina és avui en dia.

Óscar Monzón “Karma” (RVB Books / Dalpine 2013) “Karma” explora una sèrie de comportaments humans inconscients, impresos en la nostra memòria i que, en el cas de la relació que establim amb el cotxe , es materialitzen de forma precisa : separació, competitivitat, agressivitat. Treball premiat amb el Paris Photo – Aperture Foundation First Photobook Award 2013.

Aleix Plademunt “Almost There” (Ca l’ Isidret Edicions / MACK 2013) “Almost There” és un viatge de constant retorn, l’exploració d’allò més proper i el més llunyà. Plademunt expressa la seva frustració de no estar mai prou a prop ni prou lluny. Només aconsegueix estar “gairebé allà”.

Simona Rota “Ostalgia” (Fabulatorio / Quaderns de La Kursala 2013) “Ostalgia” és una sèrie fotogràfica que Simona Rota va desenvolupar durant més de dos anys i que va néixer arran d’un treball de documentació per l’Architekturzentrum de Viena, que consistia en retratar l’arquitectura promoguda per l’antiga Unió Soviètica en les seves 15 repúbliques, entre les dècades 1960 i 1990. La sèrie es constitueix com un catàleg subjectiu d’edificis monumentals que semblen testimoniar les heroiques intencions del passat.

Txema Salvans “The Waiting Game” (RM Verlag 2013) ” The Waiting Game ” reuneix la sèrie fotogràfica que Txema Salvans va realitzar durant sis anys al llarg de la costa mediterrània espanyola . Es tracta d’un quadre precís sobre la necessitat i el desig, on concepte i plasticitat encaixen perfectament. Projecte guanyador en el Concurs Fotollibre Iberoamericà 2012 de l’Editorial RM.

Carlos Spottorno “The PIGS” (RM Verlag / PHREE 2013)

“The Pigs ” és una mirada tragicòmica que repassa els tòpics, merescuts o no, amb els quals han de conviure els països del sud d’Europa. Una visió a mig camí entre la caricatura i la dura realitat, que mostra les restes del lent naufragi del bressol d’Europa, a través dels ulls d’un economista cruel. Premiat amb el Photobook Award 2013 al millor llibre de fotografia de l’any a Kassel, Alemanya.

Antonio M. Xoubanova “Casa de Campo” (MACK 2013) Dissenyat com un antic conte de fades, el llibre es compon de cinc capítols que parlen de l’amor, la mort, els esdeveniments fugaços, els símbols i la desorientació respectivament. Examina lo simbòlic i l’oníric a través de les relacions entre els individus, els animals i els éssers animats i inanimats que conflueixen en aquest espai únic, la Casa de Campo de Madrid.

 

Comments Sense comentaris »

Dijous 3 de juliol a les 17:30 al CSLC

 

Rafa (Dani Rovira) es un joven señorito andaluz que no ha tenido que salir jamás de su Sevilla natal para conseguir lo único que le importa en la vida: el fino, la gomina, el Betis y las mujeres. Todo cambia cuando conoce una mujer que se resiste a sus encantos: es Amaia (Clara Lago), una chica vasca. Decidido a conquistarla, se traslada a un pueblo de las Vascongadas, donde se hace pasar por vasco para vencer su resistencia. Adopta el nombre de Antxon y varios apellidos vascos: Arguiñano, Igartiburu, Erentxun, Gabilondo, Urdangarín, Otegi, Zubizarreta e incluso Clemente. (FILMAFFINITY)

Comments Sense comentaris »

Dimecres 2 de juliol a les 16:30 h al CSLC

L’Obra Social ”la Caixa” presenta l’exposició “Sorolla. El color del mar”, que, a través d’obres dedicades al que va ser el tema preferit i més popular de la seva pintura, el mar, indaga en la mirada del pintor i la seva manera particular de pintar del natural i de fer servir el color.

Nascut a València el 1863, tot i que va estar instal·lat a Madrid la major part de la seva vida, Sorolla sempre va conservar un enyor intens per les platges de la seva infantesa, que queda reflectit en la seva obra juntament amb el record dels jocs infantils, la llibertat, la calor del sol i la frescor de les aigües. La seva vida va estar vinculada de manera molt estreta als paisatges de la costa valenciana, de les Illes Balears i del nord d’Espanya, que va saber captar amb una mestria extraordinària.

Comments Sense comentaris »

Dissabte 28 de juny a les 11:00 h al CSLC

El Viver Tres Pins és un espai verd poc corrent i d’una bellesa difícilment sospitada abans d’entrar-hi. Recórrer-lo permet conèixer el lloc d’on surten des de fa prop d’un segle les plantes que enjardinen els espais verds de Barcelona i descobrir que un viver pot ser, al mateix temps, un jardí francament bonic.

El Viver Tres Pins està situat al vessant nord-oest de la part alta de la muntanya de Montjuïc, on el terreny s’ha aprofitat a base de terrasses i talussos dedicats a la reproducció i estacionament de plantes destinades a enjardinar Barcelona.

A la part més antiga del viver hi ha hivernacles, umbracles i espais d’entestat, i a la part nova hi ha grans terrasses per als estocs de planta, i també parcel·les dedicades a l’experimentació. La recerca d’espècies de gespa amb baixes necessitats hídriques i de varietats de rosers que s’adaptin bé a la ciutat en són dos exemples.

Al Viver Tres Pins es produeixen anualment al voltant d’unes 225.000 plantes arbustives i vivaces a partir d’esqueixos i llavors, com ara pitòspors, cràssules, heures, esparregueres i troanes, entre d’altres espècies. També hi ha dos túnels: un, destinat a produir plantes, i l’altre, destinat a guardar els estocs.

Un viver-jardí

Si la part més antiga del Viver Tres Pins encara conserva l’encant dels vivers atapeïts de planta i amb safareigs per al reg de la primera meitat del segle XX, la part nova, molt més extensa, té una estructura regular i endreçada que es va enfilant muntanya amunt. Sembla un jardí.

Una ampla carretera va fent ziga-zagues entre les successives terrasses d’emmagatzematge de planta, molt grans i rematades amb talussos coberts de gespa, on creixen arbres d’espècies molt variades.

Els arbres dels talussos i els testos amb plantes que omplen les terrasses -sobretot si es tracta d’espècies de flor- ofereixen al visitant un espectacle acolorit i molt viu, realment vistós. A l’element vegetal cal afegir-hi les excepcionals vistes de Barcelona que es poden contemplar des dels punts més enlairats del viver.

 

Comments Sense comentaris »

Dijous 26 de juny a les 17:30 al CSLC

Basado en una historia real. Martin McGartland (Sturgess) es un pequeño delincuente del Belfast de finales de los años 80 despreocupado por el trasfondo político de la lucha entre católicos y protestantes. La principal preocupación de McGartland es sobrevivir y hacer su vida más fácil a través de los constantes controles policiales. Sus circunstancias le hacen fácil objetivo para que un agente de los servicios de inteligencia (Ben Kingsley), le fuerce a proporcionar información sobre las actividades de la organización terrorista IRA. Pero su éxito como espía se convierte en su penitencia. Además de ponerse a si mismo en peligro de muerte, sus actividades amenazan a su familia. Desde entonces, y ya han pasado 20 años, McGartland tiene que vivir de forma clandestina para evitar el castigo del IRA que traicionó. (FILMAFFINITY)

Comments Sense comentaris »

Dimecres 25 de juny a les 17:00 h al CSLC

El parc del Laberint d’Horta (de vegades també anomenat jardins del Laberint d’Horta) és un jardí històric al districte Horta-Guinardó de Barcelona i el més antic que es conserva a la ciutat. Ubicat a l’antiga finca de la família Desvalls a la vora de la serra de Collserola, el parc inclou un jardí neoclàssic del segle XVIII i un jardí romàntic del segle XIX.

El jardí romàntic s’organitza en una sèrie de parterres i placetes a l’ombra de grans arbres. Al límit septentrional d’aquesta part del parc s’hi troba una cascada. De l’antic disseny només es conserven uns pocs vestigis, però sembla que el jardí romàntic fos construït per a al·ludir al tema de la mort —fins i tot hi havia una còpia d’un petit cementiri medieval avui desaparegut—, mentre el jardí neoclàssic gira al voltant del tema de l’amor.

La zona enjardinada del parc està envoltada d’un extens bosc mediterrani.


Comments Sense comentaris »

Dissabte 21 de juny a les 11:00 h al CSLC

Aprofitant que ja som a les portes de l’estiu ens reunim per fer una passejada per una zona ben bonica de Barcelona, el passeig marítim del Besós-Fòrum, per tal de descobrir-ne els racons amagats i les instal·lacions noves, amb bona companyia.

Vestim-nos fresquets, agafem aigua i fruita per quan ens vingui la gana.

Animeu-vos.

Comments Sense comentaris »

Dijous 19 de juny a les 17:30 al CSLC

Ousmane y Elisabeth son dos perfectos desconocidos: él es un musulmán residente en Francia; ella, una viuda cristiana que vive en una isla del Canal de la Mancha. Sus caminos se cruzan la mañana del 7 de julio de 2005, cuando una serie de bombas explotan en el metro de Londres. A partir de ese momento, todas las diferencias religiosas que separan a Ousmane y Elisabeth van a quedar unidas en un fin común: buscar a sus respectivos hijos por toda la ciudad con la esperanza de que siguen vivos. Después de adentrarse en la II Guerra Mundial con la aclamada “Days of Glory”, el cineasta francés de origen argelino Rachid Bouchareb se fija en los atentados islamistas del 7 de julio de 2005 en el metro de Londres. Como ya es una constante en su filmografía, Bouchareb une a dos protagonistas muy opuestos, que vienen de culturas distintas y que tienen fe en religiones diferentes. Y es que el guión de “London River” no profundiza tanto en el suceso trágico, más bien lo hace en el nexo de unión de estos dos personajes tan dispares: la búsqueda de un hijo desaparecido tras los atentados. El contraste buscado por Rachid Bouchareb continúa en el elenco. El sorprendente actor nacido en Mali Sotigui Kouyate comparte protagonismo y drama con una actriz mucho más experimentada que él, la británica Brenda Blethyn, nominada al Oscar por “Secretos y mentiras” y “Little voice”. “London River” fue una de las triunfadoras en el Festival de Berlín 2009, logrando el Oso de Plata al mejor actor (Sotigui Kouyate) y una Mención Especial.

(20 minutos cine).

Comments Sense comentaris »

Dimecres 18 de juny a les 17:30 h al CSLC

 

Prat de la Riba i la Mancomunitat de Catalunya

Diputació de Barcelona, del 16 d’abril al 31 d’octubre
Rambla de Catalunya 126, Barcelona

La Diputació de Barcelona presenta l’exposició ‘Prat de la Riba i la Mancomunitat de Catalunya’ per fer memòria, reconeixement i homenatge a totes les persones que van impulsar i treballar en el projecte de la Mancomunitat de Catalunya, liderat per Enric Prat de la Riba ara fa cent anys.

L’exposició es pot visitar al vestíbul de la Diputació de Barcelona fins al 31 d’octubre i consta de cinc plafons on s’explica la federació voluntària de les quatre diputacions catalanes, el lligam entre municipalisme i nació com a dos dels grans eixos de l’obra política de Prat de la Riba, la intensa activitat de la Mancomunitat dirigida a millorar les condicions de vida de tots els habitants de Catalunya, l’ambiciosa aposta pel coneixement i la innovació i, la figura de Puig i Cadafalch com a president de la Mancomunitat. A més s’hi mostra una cronologia dels fets més destacats a Catalunya i arreu del món succeïts entre el 1898 i el 1925.

El visitant hi pot trobar alguns objectes destacats com un retrat a l’oli d’Enric Prat de la Riba (de Josep Maria Marquès), la taula del despatx del president Prat de la Riba (de fusta tallada, probablement d’origen francès), una màquina d’escriure Underwoord, una làmpada metàl•lica de sobretaula i, diverses peces originals de l’època.

També s’hi exposen un exemplar de ‘La Veu de Catalunya’ (dilluns 13 de març de 1911), el llibre ‘La Nacionalitat Catalana’ d’Enric Prat de la Riba i, ‘Gramàtica Catalana’ de Pompeu Fabra; acompanyats d’alguns quadres com és la pintura sobre tela ‘Ja sou de l’Associació protectora de l’Ensenyança Catalana?’, de Josep Obiols Palau i que és el quadre original del cartell editat el 1922 per l’impressor Heinrich i Cia de Barcelona.

 

Comments Sense comentaris »

Dissabte 14 de juny a les 11:00 h al CSLC

La Virreina Centre de la Imatge presenta l’exposició Els inconformistes, un retrat que el fotògraf Martin Parr (Epsom, Regne Unit, 1952) va realitzar als pobles tèxtils de West Yorkshire i els seus habitants a mitjans dels anys setanta.

Poc després de sortir de l’Escola de Belles Arts el 1975, Martin Parr es va proposar fotografiar Hebden Bridge, un petit poble del comtat anglès de Yorkshire, per documentar una forma de vida tradicional que entrava en declivi. Susie Mitchell, que es convertiria més tard en la seva esposa, es va unir a ell i va començar a escriure sobre els habitants de la zona, les comunitats rurals i una església metodista que Martin va fotografiar durant cinc anys. Entre tots dos van compondre un document excepcional que suposa una autèntica sorpresa per als amants de l’obra del fotògraf anglès i per als aficionats al format de reportatge tradicional.

El títol de la mostra fa referència a les esglésies metodistes i baptistes que caracteritzen aquesta zona de Yorkshire i defineix l’esperit independent dels seus habitants. Amb les seves fotografies, Martin Parr documenta la vida quotidiana dels treballadors de les fàbriques tèxtils, els miners de les mines de carbó, els grangers de les muntanyes i els criadors de coloms.

L’exposició, que reuneix 75 fotografies en blanc i negre que el fotògraf anglès va realitzar a Hebden Bridge, Crimsworth Dean i altres pobles de West Yorkshire entre 1975 i 1980, es podrà visitar a La Virreina Centre de la Imatge fins al pròxim 27 de juliol.

Martin Parr és una figura clau del món de la fotografia reconegut per la seva brillant sàtira de la vida contemporània. Autor de prop de vuitanta llibres de fotografia, inclosos Common Sense (2002), Our True Intent Is All for Your Delight (2003), i Life’s a Beach (2013),  les seves obres es troben a les col.leccions de museus d’arreu del món, com al Getty Museum de Los Angeles, el Museum of Modern Art de Nova York (MoMA) i la Tate Modern de Londres.

 

 

Comments Sense comentaris »

Política de cookies

Aquest lloc web utiliza cookies perquè gaudeixis d'una millor experiència d'usuari. Més informació

ACEPTAR
Aviso de cookies